Volksuniversiteit Baarn Leren Ontmoeten Beleven

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: N21004

Beelden uit de ruimte

Beelden uit de ruimte
Cursuscode: N21004

Hoe worden foto’s gemaakt van verre planeten en manen? En hoe komen die foto’s op Aarde? Een overzicht van de mogelijkheden in een tijd waarin men moest werken met de middelen die er op dat moment waren.

Foto’s van hoog boven de Aarde en later in de nabijheid van andere hemellichamen, zoals de Maan en de planeten, hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Dankzij astronauten en onbemande ruimtevaartuigen hebben we werelden kunnen zien die we niet voor mogelijk hielden. De foto's zijn niet alleen mooi maar ook nuttig. Door deze foto’s weten we hoe het met de gezondheid van de gewassen op het veld gesteld is, maar bijvoorbeeld ook de weersverwachting wordt daardoor betrouwbaarder.
Beelden van planeten worden op afstanden van soms wel honderden miljoenen kilometers van de aarde gemaakt. Hoe krijgen we die beelden hier?
In de lezing zien we hoe die foto's gemaakt en verzonden worden, maar het is vooral een duik in de geschiedenis, waarin men de beste resultaten moest behalen met de technologie die op dat moment voor handen was. Dit leidde tot vernuftige oplossingen.


Woensdag 16 maart 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 18,50
Dhr. M. (Hans) Walrecht
20:00 - 22:00
Locatie: De Speeldoos (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
M. (Hans) Walrecht
M. (Hans) Walrecht
Ik ben tot mijn pensioen leerkracht geweest, de helft van mijn loopbaan ook deskundige in het gebruik van ICT op scholen. Ik ben tien jaar secretaris geweest van de sterrenkundevereniging 'Zenit' in Den Helder en heb daar ook veel evenementen georganiseerd, waaronder de tentoonstelling "Beelden uit de Ruimte" in 1981. Momenteel ben ik vrijwilliger bij Aviodrome en het Stoommachinemuseum in Medemblik. Verder ben ik geïnteresseerd in o.a. ruimtevaart, luchtvaart, militaire conflicten, de Industriële Revolutie en radio. Dit heeft inmiddels geleid tot het geven van diverse lezingen.