Cursuscode: N21002

Werner von Braun en de V2

Cursuscode: N21002

De lezing begint met een korte geschiedenis van de raket, vervolgens de Duitse "rakettenkoorts" (die een direct gevolg is van de Vrede van Versailles in 1919), de ontwikkeling van de A serie door het Duitse leger o.l.v. Wernher von Braun, het testen en de werking van de A-4 raket.
Na de slag om Stalingrad wordt  de A-4 raket het vergeldingswapen V-2. Dan volgt de V-2 productie in Peenemünde, de Britse inlichtingendienst en haar ontdekkingen, het bombardement op Peenemünde en de verplaatsing van de productie naar de ondergrondse fabriek in Mittelberg.

Hoe vonden mobiele lanceringen plaats? Den Haag wordt Cape Canaveral achter de duinen. Hoe groot was de aangerichte schade en het menselijk leed?

Het einde van de V-2 terreur leidt tot een nieuw begin van de ruimtevaart. En dat zal uiteindelijk weer leiden tot de bemande maanlandingen.

Wernher von Braun speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Zijn droom was de ruimtevaart naar andere planeten. In de praktijk leidde het tot een vernietigingswapen. Uiteindelijk zette ruim 20 jaar na de oorlog zijn raket mensen op de Maan. De droom was uitgekomen.

Woensdag 10 november 2021
1 les van 2 uur aanvangstijd 14:00
Dhr. M. (Hans) Walrecht
M. (Hans) Walrecht
Ik ben tot mijn pensioen leerkracht geweest, de helft van mijn loopbaan ook deskundige in het gebruik van ICT op scholen. Ik ben tien jaar secretaris geweest van de sterrenkundevereniging 'Zenit' in Den Helder en heb daar ook veel evenementen georganiseerd, waaronder de tentoonstelling "Beelden uit de Ruimte" in 1981. Momenteel ben ik vrijwilliger bij Aviodrome en het Stoommachinemuseum in Medemblik. Verder ben ik geïnteresseerd in o.a. ruimtevaart, luchtvaart, militaire conflicten, de Industriële Revolutie en radio. Dit heeft inmiddels geleid tot het geven van diverse lezingen.